Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Weber grill - Partner Premium Plus Makita - Autoryzowany Dealer i Serwis Stihl Autoryzowany Dealer i Serwis Gardena - Autoryzowany Partner
Poniżej znajdziesz właściwą metodę grillowania i czasy grilowania produktów na grillach Webera.
Aby uzyskać optymalny wynik grillowania, nie wystarczy postarać się o pierwszej klasy wyposażenie i wysokiej jakości składniki. W szczególności ważne jest również zastosowanie właściwej metody grillowania i wybranie optymalnego czasu grillowania. Poniższy przegląd pomoże Ci w tym i dostarczy wartości orientacyjne.
DRÓB | Waga/Wielkość | Metoda | Czas |
---|---|---|---|
Cały kurczak | ok. 1,2 kg | pośrednia | 60–90 min |
Pół kurczaka | 680-800 gram | pośrednia | 60–75 min |
Pierś kurczaka (z kością) | ok. 230 gram | bezpośrednia/pośrednia | 30–35 min |
Pierś kurczaka (bez kości) | 120-180 gram | bezpośrednia | 10–12 min |
Noga z kurczaka | 120-180 gram | bezpośrednia/pośrednia | 30–45 min |
Skrzdełko z kurczaka | ok. 75 gram | bezpośrednia/pośrednia | 30 min |
Małe kurczaki | 350-450 gram | pośrednia | 45–60 min |
Cały indyk (ogólna zasada: 11-13 min na 0,5 kg) | 5,5–7 kg | pośrednia | 2,5-3 godz |
Cały indyk (ogólna zasada: 11-13 min na 0,5 kg) | 7–12 kg | pośrednia | 3-4 godz |
Pierś z indyka | ok. 1,5 kg | pośrednia | 60–90 min |
Pierś z indyka (bez kości) | ok. 1,7 kg | pośrednia | 1 godz |
Noga z indyka | 450-680 gram | pośrednia | 55–65 min |
Kotlet z piersi indyka | grubość: 0,5 – 1 cm | bezpośrednia | 5–8 min |
Szaszłyki z piersi z indyka | ok. 2,5 cm | bezpośrednia | 12–15 min |
Cała kaczka | ok. 1,7 kg | pośrednia | 1,5-2 godz |
Filety z piersi kaczki | ok. 220 gram | bezpośrednia | 10–15 min |
Cały bażant | 0,9 – 1,2 kg | pośrednia | 40–45 min |
Cała gęś | 5–7 kg | pośrednia | 3 godz |
Filety z piersi kurczaka | 120-150 gram | bezpośrednia | 10–12 min |
Szaszłyki z piersi z kurczaka | ok. 2,5 cm | bezpośrednia | 10–12 min |
Zrazy drobiowe | grubość: 2 cm | bezpośrednia |
10–12 min |
WARZYWA | Waga/Wielkość | Metoda | Czas |
---|---|---|---|
Bakłażany / Oberżyny | pokrojone w grube plastry, z solą, pieprzem i olejem | bezpośrednia | 5–8 min |
Pieczarki | odcięte nóżki, z solą, pieprzem i olejem | bezpośrednia | 8–10 min |
Koper w bulwie | 4-5 grube plastry bądź ćwiartki, z solą, pieprzem i olejem | bezpośrednia | 12–15 min |
Szaszłyki warzywne | tej samej wielkości kawałki, uważać na różne czasy grillowania | bezpośrednia | w zależności od rodzaju |
Ziemniaki | małe lub młode ziemniaki podgotowane | bezpośrednia | aż będą chrupiące |
Ziemniaki | ziemniaki duże, słodkie bądź korzeń Yams pokrojone w grube plastry, | bezpośrednia | 10–12 min |
Ziemniaki | pieczone ziemniaki: całe zawinięte w folii aluminiowej | pośrednia | 50–60 min |
Czosnek | ząbki obrane, nadziewane innymi składnikami | bezpośrednia | w zależności od rodzaju składników |
Czosnek | główka przecięta, grillowana na miękko | bezpośrednia | 8–10 min |
Czosnek | całe główki zawinięte w folii aluminiowej | pośrednia | 45–50 min |
Dynia | w zależności od wielkości całe, bądź przepołowione wzdłuż, posmarowane oliwą, grillować z obu stron | bezpośrednia | z każdej strony po 5-7 min |
Por | małe albo średnie łodygi, przecięte wzdłuż | bezpośrednia | 12–15 min |
Kolby kukurydzy | namoczone, posmarowane masłem, zawinęte w liściach lub w folii aluminiowej | pośrednia | 15–20 min |
Papryka | połówki lub ćwiartki, nasiona usunąć, pokropić oliwą | bezpośrednia | 6–8 min |
Papryka | w całości, posmarowane oliwą | pośrednia | 15–20 min |
Radicchio | ćwiartki, miejsca nacięć posmarować oliwą, raz odwrócić | pośrednia | 6–8 min |
Szapargi | obrany, "łykowate" końcówki odcięte | bezpośrednia | 8–10 min |
Pomidory | przeciąć na pół, grilować przy wysokiej temperaturze | bezpośrednia | 6–8 min |
Cukinia | przecięte wzdłuż na pół, bądź na 3 plastry, sól, pieprz, oliwa, grillować z obu stron | bezpośrednia | z każdej strony po 4-8 min |
Cebula | duże, obrane, pokrojone w ćwiartki, nadziewane wraz z innymi składnikami, małe wcześniej blanszowane | bezpośrednia | w zależności od rodzaju składników |
Młoda cebulka | białe i jasno zielone części pokrojone w 2-3 cm kawałki, nadziewane | bezpośrednia | w zależności od rodzaju składników |
WOŁOWINA / CIELĘCINA | Waga/Wielkość | Metoda | Czas |
---|---|---|---|
Steki z polędwicy, filety wołowe, stek wołowy z kością T-Bone i stek wołowy | grubość: ok. 2,5 cm | bezpośrednia | 10–12 min |
Steki z polędwicy, filety wołowe, stek wołowy z kością T-Bone i stek wołowy | grubość: ok. 4 cm | bezpośrednia | 14–16 min |
Steki z polędwicy, filety wołowe, stek wołowy z kością T-Bone i stek wołowy | grubość: ok. 5 cm | bezpośrednia/pośrednia | 15–20 min |
Rozbratel (rumsztyk) | 450-900 gram | bezpośrednia/pośrednia | 12–15 min |
Szponder | ok. 2,5 kg | pośrednia | 2,5-3 godz. |
Polędwica (bez kości) | 1,8-2,8 kg | pośrednia | 2-2,5 godz. |
Stek cielęcy | grubość: ok. 2 cm | bezpośrednia | 10–12 min |
Stek cielęcy | grubość: ok. 2,5 cm | bezpośrednia | ok. 14 min |
Stek cielęcy | grubość: ok. 3,5 cm | bezpośrednia | 16–18 min |
Hamburger | grubość: ok. 2 cm | bezpośrednia | ok. 10 min |
WIEPRZOWINA | Waga/Wielkość | Metoda | Czas |
---|---|---|---|
Polędwica, żeberka czy łopatka | grubość: ok. 2 cm | bezpośrednia | 12–14 min |
Pieczeń z polędwicy | 1,5–2,3 kg | pośrednia | 1-2 godz |
Żeberka | 1,5–1,8 kg | pośrednia | 60–90 min |
Filety z polędwicy | 350-450 gram | bezpośrednia/pośrednia | 25-35 min |
Kiełbaski | duże | bezpośrednia | 25 min |
Kiełbaski | małe | bezpośrednia | 10–14 min |
RYBY | Waga/Wielkość | Metoda | Czas |
---|---|---|---|
Filety rybne | grubość: ok. 1 cm | bezpośrednia | 6–8 min |
Filety rybne lub steki | grubość: ok. 2,0 cm | bezpośrednia | 8–10 min |
Szaszłyki z filetów rybnych | grubość: ok. 2,5 cm | bezpośrednia | 10–12 min |
Cała ryba lub duży filet rybny | grubość: ok 2,5 cm | bezpośrednia | 10 min |
Cała ryba lub duży filet rybny | grubość: ok 4,0 cm | bezpośrednia | 10–15 min |
Cała ryba lub duży filet rybny | grubość: ok 5,0-6,0 cm | bezpośrednia | 15–20 min |
Cała ryba lub duży filet rybny | grubość: ok 7,5 cm, do 900 gram | pośrednia | 20–30 min |
Cała ryba lub duży filet rybny | grubość: ok 7,5 cm, do 1-2 kg | pośrednia | 30–45 min |
OWOCE | Waga/Wielkość | Metoda | Czas |
---|---|---|---|
Ananas | pokrojony w plastry, wydrążony środek | bezpośrednia | 6–10 min |
Jabłka | połówki, wydrążone w środku | pośrednia | 15–20 min |
Morele | połówki, usunięte pestki, nadziane pręciki, przeciętą stroną w dół | bezpośrednia | 6–8 min |
Banany | iw skórce przecięte wzdłuż, przeciętą stroną w dół, po minucie obrócić | bezpośrednia | 6–8 min |
Gruszki | np. obrane, połówki lub ćwiartki, przeciętą stroną w dół | bezpośrednia | 10–14 min |
Figi | głęboko nacięte w kształcie krzyża, nacinąć po bokach | bezpośrednia | 5 min |
Nektaryny | połówki, usunięte pestki, przeciętą stroną w dół | bezpośrednia | 8–10 min |
Brzoskwinia | np. obrane, połówki, usunięte pestki, przeciętą stroną w dół | bezpośrednia | 8–10 min |
SKORUPIAKI | Waga/Wielkość | Metoda | Czas |
---|---|---|---|
Krab królewski (cały) / krab | ok. 1,2 kg | bezpośrednia | 10–12 min |
Cały homar | ok. 900 gram | bezpośrednia/pośrednia | 18–20 min |
Ogon homara | ok. 230-280 gram | bezpośrednia | 8–12 min |
Krewetki i homarzec w skorupie (bez skorupy ok. 1-2 min mniej) | średnie | bezpośrednia | 4–5 min |
Krewetki i homarzec w skorupie (bez skorupy ok. 1-2 min mniej) | duże | bezpośrednia | 5–6 min |
Krewetki i homarzec w skorupie (bez skorupy ok. 1-2 min mniej) | bardzo duże | bezpośrednia | 6–8 min |
Przegrzebki (małże świętego Jakuba) | średnica 2,5-5,0 cm | bezpośrednia | 4–6 min |
Małże wenus | średnie | bezpośrednia | 5–8 min |
Ostrygi | małe | bezpośrednia | 3–6 min |