


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Weber grill - Partner Premium Plus Makita - Autoryzowany Dealer i Serwis Stihl Autoryzowany Dealer i Serwis Gardena - Autoryzowany Partner


Dym z grilla - wyjątkowa przyprawa
Wędzony pstrąg, łosoś, żeberka - istnieje bogactwo smakowitych potraw przygotowywanych przy pomocy dymu z grilla.
Praktycznie można wykorzystać dym do każdej potrawy nie jest to nic skomplikowanego.
Do wędzenia odpowiedni jest zarówno grill węglowy, gazowy jak i elektryczny Weber lub specjalna wędzarka Weber Smoker.
Odpowiednia temperatura do wędzenia to 110 stopni Celcjusza - w niej mięso zachowuje swoje soki i smak, podczas gdy włókna ulegają powolnemu podziałowi. Utrzymywanie stałej, niskiej temperatury w grillu węglowym może być wyzwaniem, znacznie łatwiej kontrolować temperaturę w grillu gazowym lub specjalnej wędzarce Weber Smokey.
Aby rozpocząć wędzenie potrzebne jest trochę drewienek do wędzenia, które należy namoczyć przez około 30 minut, umieścić na ruszcie, w pojemniku na drewienka do grillowania lub wśród węgla drzewnego, poczekać aż dym zacznie się rozprzestrzeniać. W przypadku grilla gazowego Weber drewienka można wsypać co specjalnego pojemnika, który następnie umieszczamy na szynie aromatyzującej nad zapalonym palnikiem ( grill Weber Spirit, Genessis, Summit).
Potrawę umieszczamy na ruszcie grilla i zamykamy pokrywę - dym zacznie wirować dookoła potrawy nadając jej charakterystyczny, wędzony smak. Wędzić można wiele produktów - ryby, drób, wołowinę, wieprzowinę , skorupiaki, sery, warzywa i owoce.
Drewienka do wędzenia
Odpowiednie drewienka są kluczem do sukcesu.
Można używać różnych drewienek, ale nigdy drewna impregnowanego lub nasączonego żywicą.
Weber oferuje szeroką gamę odmian drewienek o różnej intensywności smaków i aromatów niektóre są idealne do drobiu inne do ryb a jeszcze inne do różnego rodzaju mięs. Istnieje mnóstwo możliwości do eksperymentowania oraz do odkrycia swojego ulubionego smaku.
Ilość drewienek jest kwestią pożądanego smaku. Z reguły jest lepiej dodać ich mniej niż zbyt wiele, ponieważ smak może okazać się za gorzki.
Hikora
Intensywność i smak: ostry dymny aromat, kojarzący się z zapachem szynki.
Używaj do: Kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, dzikiego ptactwa i serów.
Mesquite - Jadłoszyn
Intensywność i smak: Łagodny dym i smak.
Używaj do: Mięs szczególnie wołowiny oraz warzyw.
Pekan
Intensywność i smak: Intensywny aromat, subtelniejszy niż hikora, lecz podobny w smaku.
Używaj do: Ryb, jagnięciny i wieprzowiny.
Whisky
Intensywność i smak: Średni, niemal słodki aromat.
Używaj do: Delikatnego białego mięsa i ryb.
Wiśnia
Intensywność i smak: Łagodny, słodko-kwaskowy owocowy aromat.
Używaj do: Drobiu, dzikiego ptactwa, wołowiny i wieprzowiny ( zwłaszcza szynki ).
Jabłoń
Intensywność i smak: Delikatny, owocowy aromat.
Używaj do: Łososia, miecznika, jesiotra i innych ryb, kurczaka i wieprzowiny.